۱۴ اسفند ۱۳۸۸، ۱۱:۲۶

تأکید رهبری بر اقتدار فرهنگی-2

مبانی فرهنگی بخوبی ارائه نمی‌شوند

مبانی فرهنگی بخوبی ارائه نمی‌شوند

دبیر شورای‌عالی فرهنگی و برنامه‌ریزی مسجد جمکران با تأکید بر اینکه از نظر تولید محتوای فرهنگی غنی هستیم و تقویت مهارت مدیران فرهنگی می‌تواند دستاورهای مناسبی در فعالیتهای فرهنگی به همراه داشته باشد، یادآور شد: مبانی فرهنگی بخوبی تبیین و ارائه نمی‌شوند.

حجت الاسلام مرتضی وافی مسئول مرکز مطالعات راهبردی خیمه و دبیر شورای‌عالی فرهنگی و برنامه‌ریزی مسجد جمکران در گفتگو با خبرنگار مهر در رابطه با اظهارات مقام معظم رهبری در جمع رایزنان فرهنگی در مورد اقتدار فرهنگی گفت: اولین بعد اقتدار فرهنگی تولید محتوا با بهره برداری یا برداشت از محتوا است. ما از جهت پیام و روشن بودن راه ، از نظر چشم انداز کلان فرهنگی، از بعد نظری و تئوری بسیار قوی هستیم.

وافی افزود: اما در مورد مجموعه هایی که بتوانند این محتوا را به قالبهایی تبدیل کنند که بتوان آن را میان افکار جهان و رصد نگاه تیزبین مردم علاقمند به مفاهم و ارزشهای دینی و انقلابی توزیع و منتشر کرد، با ضعف رو به رو هستیم.

وی افزود: ما با چند قطعه با ارزش میراثی ، چند تابلو عکس، آثار و بقایای تاریخی و چند قطعه تصویر نمی توانیم ارزشهای انقلابی و حرکتهای فرهنگی ایران را به جهان نشان دهیم؛ ما به رغم اینکه در تولید محتوا غنی هستیم اما این منابع دست نخورده و بکر است و برای ارائه تبدیل نشده است.

حجت الاسلام وافی با اشاره به ضعفهایی که در حوزه خارج از کشور به آن دچار هستیم گفت: استفاده از نیروهای کار آمدی که به نوعی نیروهای بومی آن کشور ها هستند از جمله مواردی است که باید مورد توجه قرار گیرد چرا که در حال حاضر به دلیل نداشتن سیاستهای یک دست میان سفرا و رایزنهای فرهنگی در رابطه با جذب نخبگان بومی یا توجه به توده مردم، نوسان افراد در جابه جایی های مدیریتی باعث شده نخبگان فرهنگی آن کشورها  دچار سردگمی شده و نتوانند ارتباط فرهنگی خود را با نمایندگان ایران برقرار کنند، توده مردم هم نمی توانند نوع ارتباط و تعامل خود را با آنها تعریف کنند.

وی تأکید کرد: در به کارگیری نخبگان و نوع تعامل با مردم این کشورها دارای چارچوب صحیح نیستیم. با هر نقطه ای باید به نوعی رفتار کرد اما چارچوب قابل تعیین است بخشی را به روحیات مردم آن منطقه خاص می توان واگذار کرد. این امر به ضعف نیروی کارآمد مدیر فرهنگی بر می گردد که در خارج از کشور حساسیتهای خاصی دارد. رعایت برخی حساسیت های قومی، مذهبی، فرهنگی آشنایی با فرهنگ آن جامعه ، ارتباط رسانه ها و نوع برنامه ریزی باید در رایزنی فرهنگی که نماینده فرهنگی ایران است نمود داشته باشد.  باید در آموزش این افراد دقت بیشتری صورت گیرد.

دبیر شورای‌عالی فرهنگی و برنامه‌ریزی مسجد جمکران اظهار داشت: اگر نکات مثبت موارد ذکر شده را درنظر گیریم به نوعی اقتدار فرهنگی ما را در پی خواهد داشت و در غیر این صورت دچار ضعف، خلأ و سستی می شویم . درگیر شدن با فعالیتهای کمی، فعالیت کوتاه مدت و روزمره و حتی درگیر شدن با بخشی از فعالیت های کم نتیجه و پرخرج باعث می شود نتوانیم به گونه شایسته فعالیت کنیم . علاوه بر این که هنوز از نوعی احتیاط و حرکتهای محتاطانه و کنار آمدن با برخی فضاها نیز رنج می بریم و این امر شجاعت و حرکت خلاقانه را از ما می گیرد.

حجت الاسلام وافی تصریح کرد: اولین حرکت برای داشتن فرهنگ مقتدر داشتن روحیه شهامت و شجاعت، پشتکار و همت است که به ترویج، توسعه و گسترش فرهنگ کمک می کند. باید معتقد به تحول انفسی باشیم و ابتکار تغییر نگرش در خود ایجاد کنیم.

وی اضافه کرد: به علت نداشتن نظریه های فرهنگی و عدم ارائه نمونه های عینی و عملی و کار آمد فرهنگی نمی توانیم به اقتدار فرهنگی مورد نیاز برسیم.

کد خبر 1045554

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha